Prof. Teruo Higa w książce zatytułowanej „Rewolucja w ochronie naszej planety” mówi :
Zalety stosowania technologii EM w rolnictwie są widoczne we wszelkich uprawach, niezależnie czy to są owoce, czy warzywa.
Zastosowanie EM umożliwia kilkukrotnie większe zbiory w porównaniu z dotychczasowymi. W tradycyjnej uprawie ogórków, gdzie z jednej zalążni powstaje jeden ogórek, po zastosowaniu EM ilość wytwarzanych zawiązków przez roślinę zwiększa się do 4-5 na zalążnię. To samo dotyczy kukurydzy, gdzie można było wyhodować 8 kolb na jednej łodydze, tak samo w pomidorach koktajlowych, gdzie plon z jednej rośliny zwiększył się z 30 do 300 pomidorów. Ten wzrost jest niemalże niewiarygodny nie tylko pod względem ilości. Zbiory z EM są najwyższej jakości także pod względem smaku i wartości odżywczych.
Mimo, że jeszcze niedawno wysokie plony osiągnięte przy pomocy technologii EM wydawały się niemożliwe do osiągnięcia, dziś nie dziwi już to tych, którzy osobiście mogli zobaczyć i doświadczyć tego, jak wspaniale działa przyroda. W bardzo wczesnej fazie historii Ziemi, na długo przed pojawieniem się na niej człowieka, gleba posiadała siłę rodną i zdolność do wydawania z siebie ogromnych lasów na całej swojej powierzchni. Źródło tej siły tkwiło w żyjących w glebie mikroorganizmach.
Mechanizm tej łatwej i prostej produkcji wszelkiego rodzaju żywności, której potrzebujemy, tkwi w samej przyrodzie.
Musimy jedynie nauczyć się efektywnego wykorzystania tego potencjału przyrody jako całości i w poszczególnych jej dziedzinach.