Wdrażając stosowanie Terra Biosa w sadach i na plantacjach jagodowych należy systematycznie ograniczać lub jeśli stan plantacji pozwala, to całkowicie wyeliminować stosowanie chemicznych środków ochrony roślin. Stosowanie Terra Biosa eliminuje wiele szkodników jak mszyce, zwójki, kwieciaki. Skutecznie ogranicza bądź eliminuje występowanie parcha jabłoni i mączniaka.
Istnieją drzewa i krzewy owocowe, które nie są zbyt odporne. Zaobserwowano, że w pierwszym roku stosowania Terra Biosa niektóre nie owocowały. Może się to zdarzyć przy nagłym i całkowitym przestawieniu ze stosowania środków chemicznych na naturalne Terra Biosa
Dlatego najlepiej przestawiać uprawy stopniowo albo zastosować minimum podwójne dawki Terra Biosa
Wiśnie, czereśnie, śliwy, brzoskwinie i inne pestkowe
Stosować opryski przed kwitnieniem, po kwitnieniu, w trakcie dojrzewania owoców i w trakcie zbiorów. Każdorazowo należy użyć 20 – 25 litrów Terra Biosa/1 ha rozcieńczone w 300 – 500 litrach wody. Koniecznie wykonać oprysk po gradobiciu. Wszelkie uszkodzenia skórki zagoją się, nie wystąpią pleśnie i zagniwanie. Owoce będą nadawały się do produkcji soków. Również opryskać w okresie pękania owoców wskutek opadów. Dzięki temu nie rozwiną się pleśnie w miejscach pęknięć.
Jabłonie, grusze
Stosować przynajmniej 3 zabiegi w sezonie; przed kwitnieniem, po kwitnieniu w fazie rozwoju ulistnienia i w trakcie rozwoju zawiązków owocowych. Przygotowanie i dawki Terra Biosa podobnie jak w przypadku pestkowych. Dodatkowo można opryskać przed zbiorami.